Wat is van invloed op de kwaliteit van de echo?
Geen één echo is met een andere te vergelijken. Net zoals elke zwangerschap weer anders is.
Wat heeft er dan invloed op de echo?
Deskundigheid echoscopiste
De deskundigheid van de echoscopiste speelt een grote rol.
Omdat een zwangerschapsecho een ander soort echo is dan b.v. een echo van een nier, is het erg belangrijk dat de echoscopiste daar veel ervaring in heeft. Bij Echowonder zitten juist die echoscopistes die zich helemaal hebben toegelegd op het gebied van zwangerschapsecho’s.
Kwaliteit apparaat
De kwaliteit van de apparatuur is ook van belang als je duidelijke beelden wilt krijgen. Bij Echowonder werken we met zeer gespecialiseerd echo apparatuur. De koploper op het gebied van 2-3/4D echo’s.
Wat ook belangrijk is, zijn de volgende factoren:
Gunstige ligging kindje
Het belangrijkste is toch echt de ligging van het kindje. Voor mooie beelden is het belangrijk dat het kindje naar de “camera” kijkt (het apparaat op je buik). Je kunt je voorstellen dat als je kindje met het rugje naar ons toe ligt het moeilijk wordt het gezichtje te zien. Met name bij een 3/4D echo is dit erg belangrijk. Als wij op de foto gaan, kijken we ook naar de camera. Maar kinderen draaien diverse keren per dag en sommigen liggen graag op hun buikje, zodat je niet goed bij het gezichtje kan komen. En helaas kun je het kindje niet “in model” leggen.
Hoeveelheid vruchtwater
De hoeveelheid vruchtwater is erg belangrijk zeker voor een 3/4D echo. Hoe meer vruchtwater er is, hoe vrijer het kindje ligt en je minder “last” van de baarmoederwand hebt. Ook geeft het scherpere beelden. Helaas veranderd de hoeveelheid vruchtwater niet ineens, waardoor het ene kindje duidelijker in beeld komt dan de andere.
Ligging placenta
Een placenta kan op elke plek aan de baarmoeder vastzitten. Voor de bevalling is het belangrijk dat hij niet voor de baarmoedermond ligt, omdat anders het kindje er niet door kan. Bij een 20 weken echo wordt daar standaard naar gekeken.
Maar je kunt je voorstellen dat als de placenta aan de voorwand (buikzijde moeder) ligt en het kindje de ‘camera’ inkijkt, het gezichtje verstopt in de placenta kan zitten, waardoor er geen duidelijk 3/4D-beeld te zien is. Alsof je zelf een dekbed voor je gezicht houdt en een foto maakt. Omdat de placenta tijdens de zwangerschap op dezelfde plek blijft zitten; komt het ene kindje daarom beter in beeld dan de andere. Een kindje met een placenta voor het gezichtje kan beter een beetje opzij kijken. Daarom kan je met een placenta aan de voorzijde beter wat eerder komen, bv. 24 weken dan later (28 weken), daar er dan nog kans is dat het gezichtje vrij ligt. Op een gegeven moment ligt de kleine verstopt in de placenta en lukt een 2-3/4D niet meer, omdat er steeds minder ruimte overblijft.
Postuur moeder
Als je een slank postuur hebt is de kans groter dat de beelden een betere kwaliteit hebben dan als je volslank bent. Omdat er een dikker laagje tussen de “camera” en het kindje zit, blijven er meer geluidsgolven in de buikwand achter, waardoor er minder scherpe beelden te zien zullen zijn. Heb je een volslank postuur dan is de kans op een betere beelden groter naarmate de zwangerschap verder is, bijvoorbeeld bij 28 weken, omdat je buikwand door het groeiende kindje wordt opgerekt en dus dunner is. Houdt er wel rekening mee waar de placenta ligt; zie hierboven
Het tijdstip
Op de vraag; wanneer kan ik het beste een pretecho laten maken is niet echt een simpel antwoord op te geven. Onze ervaring is dat de grootste kans op een succesvolle 3/4D echo tussen de 22 en 30 weken zwangerschap ligt. Voor een 2D echo is het tijdstip ruimer. Vanaf 12 weken krijg je al hele leuke beelden. Bij een 2D echo ben je veel minder afhankelijk van andere factoren.