Wat is het verschil tussen een 2D, een 3D en een 4D echo?

Wat is een 2D echo?

2D zwartwit foto uit ArnhemBij een 2D echo zie je het kindje in de bekende zwart-wit beelden. Je ziet eigenlijk steeds een heel dun plakje, dus een doorsnede van het kindje. Bij een 2D echo kijk je als het ware door het kindje heen en zie je alles aan de binnenkant. De 2D beelden worden bij de medische echo’s gebruikt. Je kunt dan heel duidelijk het kindje zien. Tot ver in de zwangerschap kun je hele mooie 2D beelden krijgen. Bij een 2D echo is de ligging van de kleine minder belangrijk omdat als er wat voor het gezichtje ligt, b.v. de handjes je nog het gezichtje goed kan zien, omdat je door de armpjes “heen kijkt”.


Wat is een 3D echo?

baby van 25 weken oud uit Berkel EnschotBij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal. Dat betekent dat je 3 dimensies ziet, namelijk lengte, breedte en diepte. Het grootste verschil tussen de 2D echo  en de 3D echo is; bij de 2D echo kijk je als het ware door het kindje heen; waardoor je b.v. alle orgaantjes ziet. De 3D kijkt net als wij nergens doorheen, maar erom heen. Dus alles wat voor het gezichtje ligt is op de 3D echo te zien. Zoals b.v. armpjes. 3D beelden zijn stilstaande beelden zoals je foto’s. Tegenwoordig is het een combinatie met 4D, En dat zijn de bewegende 3D beelden. Omdat dit veel leuker is als je het kindje ziet bewegen, worden er bijna geen 3D beelden meer gemaakt, maar 3/4D.

 

 


Wat is een 4D echo?

Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden. Een 4D echo wordt eek wel “live 3D” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de 4de dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Om een mooie 3/4D echo te maken moet de echoscopiste eerst in zwart-wit 2D het kindje op de juiste manier in beeld krijgen, dus bv. het gezichtje voor de ‘camera’ om vervolgens naar de kleuren 3/4D over te schakelen. Dit gebeurt regelmatig om elke keer de juiste positie van het kindje het best in beeld te brengen. Ook als het een druk kindje is, moet de echoscopiste wat vaker het kindje ‘opzoeken” in 2D om het weer goed achter de camera te krijgen.

Mond van mama, neus van papa?

Door de 3/4D beelden kun je bij een gunstige ligging van het kindje goed de vormen zien. Vanaf de 24e week kun je, als het kindje zich goed laat zien, al goed de unieke kenmerken van het gezichtje zien. Misschien herken je al iets van jezelf of van papa in je kindje. Het beste kun je je eigen babyfoto’s vergelijken met de foto’s van jullie kindje. Dus ook al kies je voor een 3/4D echo, de 2D zwart-wit beelden zitten er altijd bij. Ook omdat we altijd het hartje laten horen en nog even alles van het kindje willen laten zien, dus niet alleen de buitenkant van je kindje.

Wat gebeurt er met de 2-3/4D echo foto’s?

Zowel onze 2D als de 3D foto’s worden afgedrukt op hoogwaardig fotopapier, welke niet vervagen zoals de gebruikelijke echofoto’s die je meestal meekrijgt. Het formaat is 10×15 cm, dus lekker groot. Ze hebben een lange levensduur, zodat je kleintje ook zijn/haar eigen foto’s nog kan bewonderen als hij/zij ouder is.

Alle foto’s gratis op USB

Bij Echowonder slaan we altijd meer foto’s op dan dat we afdrukken. Bij alle uitgebreide echo’s krijg je al de opgeslagen foto’s op een USB mee, zonder extra kosten. Deze foto’s staan in een JPEG bestand, zodat je ze op je pc/laptop kunt zetten. Je kunt ze dan b.v. mailen naar iedereen die je de kleine wilt laten zien. Of een mooie foto uploaden en er onze prachte kristallen kubus van laten maken. Zo heb je een blijvende herinnering. Zie www.echowonder.nl/webshop.