Wat maakt een echo een pretecho?

Hoewel de techniek hetzelfde is, is er wel degelijk een verschil tussen een pretecho en een (medische) echo.

Het grote verschil zit hem in de manier van kijken, oftewel hoe de echoscopiste het apparaat op je buik zet. Bij met name een 20-weken echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek=SEO), kijkt men veel meer in doorsnedes. Men wil tenslotte alle organen van het kindje bekijken. En gaan als het ware van links naar rechts en van onder naar boven door het kindje. Doordat de beelden in 2D zijn, is het altijd maar één vlak wat je ziet en de rest van het kindje zie je dan niet. Het apparaat wordt veel minder over de buik bewogen en blijft meer horizontaal of verticaal.

Bij een pretecho gebruiken we bij Echowonder ook het bekende 2D beeld, maar houden het apparaat meer in de lengte. Daardoor brengen we het kindje meer in het geheel in beeld. Omdat eigenlijk de ligging van het kindje met het apparaat wordt gevolgd zie je ook meer overzicht. Natuurlijk bewegen de kindjes veel, maar elke keer proberen we weer de kleine te volgen. Dus zal je merken dat wij veel meer de zijkanten van je buik gebruiken om zo de beste beelden te krijgen. Wij draaien dus het apparaat op alle mogelijk manieren om de kleine. Bij Echowonder gebruiken we net zoals in het ziekenhuis de modernste apparatuur.

3d prectecho foto

Wat ook bij een pretecho hoort, zijn de bewegende 3D beelden, oftewel 4D. Bij medische echo’s worden deze beelden doorgaans niet gedaan, omdat men alles van het binnenste van het kindje willen zien en wij juist de buitenkant. Alleen in grote ziekenhuizen willen ze in bepaalde gevallen nog wel eens een 3/4D echo doen.

Tot slot is er ook een groot verschil tussen het verhaal dat wordt verteld tijdens een pretecho, en tijdens een medische echo. Een pretecho is echt bedoeld om zoveel mogelijk te laten zien, te vertellen en uit te leggen, zodat ouders ook echt een beeld van hun kindje hebben en ook van alles kunnen vragen. Iedereen kan meekijken op een grot scherm. Het woord pretecho zegt eigenlijk al genoeg.  Ook laten we het hartje altijd horen, wat elke keer weer een bijzonder moment is. Maar wat vooral ook het belangrijke van een pretecho is de tijd die we bij Echowonder nemen. Mensen vinden het heel fijn om nu eens rustig en uitgebreid naar hun kindje te kijken, zodat ze ook echt weten hoe het kindje ligt, en wat het doet als je het voelt. Als er familie/vrienden bij zijn betrekken we die er ook bij, en ontstaat er een gezellige sfeer. En dat is nou de bedoeling van een pretecho. En omdat alle tekst en uitleg wordt opgenomen op de USB, kan je thuis nog eens lekker nagenieten van je kindje.  Ook kan de kleine als hij/zij groot is nog genieten van zijn/haar eigen capriolen en alles weer volgen, zoals tijdens de echo in de praktijk. Bij de medische echo krijg je niet altijd duidelijke foto’s mee, daarbij zijn die afgedrukt op thermisch papier, waardoor ze kunnen vervagen. Verstandig is dus om ze te kopiëren of in te scannen. Maar bij Echowonder krijg je foto’s mee die afgedrukt zijn in een digitale printer, zodat het echte foto’s zijn. Deze vervagen dus niet. En ze hebben ook een groot formaat nl.: 10×15 cm.

 

Het moet echt een moment zijn waar je met veel plezier op terug kijkt.